Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode die deel uitmaakt van de traditionele Chinese geneeskunde. Deze bestaat al meer dan 3500 jaar en wordt vandaag de dag nog steeds toegepast en met succes.

Acupunctuur (wat in het Latijn betekent: Acus = naalden, Pungeren= steken) is een behandelmethode waarbij zeer dunne naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam worden geprikt. Per behandeling worden gemiddeld 8 tot 12 naalden gezet. Deze blijven ongeveer 25 minuten zitten.

Het bijzondere aan acupunctuur is dat het veilig is en geen littekens geeft zoals bij operaties en niet de verzwakkende bijwerkingen van medicijnen heeft. Met acupunctuur kan een breed spectrum aan klachten en aandoeningen behandeld worden.

Klachten/aandoeningen

Het aantal klachten en aandoeningen die met acupunctuur te behandelen zijn is zeer uitgebreid (zie www.acupunctuur.nl en “bij welke klachten, wanneer acupunctuur, indicatielijst WHO” of uw klacht erbij zit). Vooral klachten die niet zichtbaar gemaakt kunnen worden door middel van röntgenfoto’s, een MRI of bloedtest zijn zeer goed met acupunctuur te behandelen. Maar ook klachten door structurele veranderingen (bijvoorbeeld slijtage) zijn te verhelpen met acupunctuur.

Acupunctuur richt zich niet alleen op symptoombestrijding, maar richt zich ook op dieperliggende oorzaken door de verstoorde balans te corrigeren. Niet alleen fysieke, maar ook mentale klachten worden behandeld (bijvoorbeeld depressie). In de Chinese geneeskunde ziet men “het lichaam” en “de geest” als een systeem.

Mocht het toch nog onduidelijk zijn of uw klachten te behandelen zijn met acupunctuur, dan kunt u mij altijd bellen.

Kinderacupunctuur

Kinderen reageren vaak ontzettend goed op een acupunctuurbehandeling. Je ziet vaak dat het kind al na een paar behandelingen beter gaat functioneren. Ze zijn blijer, ze zijn helder van geest, hebben meer energie, zitten gewoon beter in hun vel. De behandeling duurt ook korter, meestal een aantal minuten en er worden gemiddeld 3 a 4 naaldjes gezet. Het naaldje wordt wel gevoeld, maar is lang niet zo pijnlijk als een injectie of inenting.

De meest voorkomende klachten bij kinderen zijn: stofwisselingsklachten, luchtwegproblemen, bedplassen en slaapproblemen. Acupunctuur is een veilige en zeer effectieve behandelmethode die geen schadelijke bijwerkingen heeft voor het kind.

Verwijzing of rechtstreeks

Voor acupunctuur heeft u geen verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Met acupunctuur kun je heel wat klachten en aandoeningen behandelen. Alleen hele acute zaken, botbreuken, eerste hulp, acute operaties en epidemische ziekten behoren tot de westerse geneeskunde.

Twijfelt u of uw klacht te behandelen is met acupunctuur, bel dan gerust, dan kan ik u vertellen of acupunctuur geschikt is.

Tarieven/vergoedingen

Tarief Acupunctuur 2024

  • Eerste acupunctuur zitting (intake, onderzoek en behandeling, 1 uur) € 73,00
  • Reguliere acupunctuur zitting (45 minuten) € 56,00
  • Toeslag behandeling aan huis € 16,00
  • Eerste acupunctuur zitting kinderen t/m 12 jaar
    (intake, onderzoek en behandeling, 45 minuten) € 56,00
  • Reguliere acupunctuur zitting kinderen t/m 12 jaar
    (30 minuten) € 41,00

Indien u tenminste 24 uur van te voren afzegt, wordt de behandeling niet in rekening gebracht.

Vergoedingen
U komt in aanmerking voor vergoeding omdat ik lid ben van de NVA. De vergoeding van uw acupunctuurbehandeling komt uit de aanvullende verzekering en valt onder alternatieve geneeswijze. Dit gaat niet ten koste van uw eigen risico omdat het niet onder uw basisverzekering valt, maar onder uw aanvullende verzekering. Wilt u precies weten wat u vergoed krijgt kunt u dit vinden op www.zorgwijzer.nl en www.acupunctuur.nl onder “vergoeding”.